Hogyan válasszam meg a helyes hegedűméretet

Mekkora hegedűt vegyek?

gyermekem számára?Ha gyermeknek szeretnénk hegedűt vásárolni, nagyon fontos, hogy a megfelelő méretet vegyük meg számára, ugyanis egy rosszul megválasztott hegedű több kényelmetlenséget is okoz játék közben (pl. megfájdulhat a kar, a váll, az ujjak) és ezek a kis nebulónak a kedvét is szeghetik a tanulástól.

A megfelelő méretű hangszert – akárcsak egy cipőt – nem lehet csupán az életkor alapján meghatározni. Mivel minden embernek más a testmagassága, más a karhossza is, ezért ezen adottságokat is figyelembe kell venni.


Mindig a játékos karjának a hosszúságát kell alapul venni a megfelelő méretű hegedű kiválasztásához!


Így mérjük le a karhosszt:

- A gyermek nyújtsa ki a bal kezét oldalirányba úgy, hogy tenyere felfelé nézzen.

- Ezután mérjük meg a távolságot nyaktól a tenyér közepéig.
  (Figyelem! A könyök ne legyen behajlítva mérés közben!)


Hegedű méret

 

 

Az alábbi táblázattal szeretnénk segítséget nyújtani, melyből egyszerűen kiolvasható
a helyes hegedűméret:
Hegedű mérettáblázat - Lajkó Hangszer
 
 Méret  4/4  3/4  1/2  1/4  1/8  1/10  1/16  1/32
 Életkor  11 év +  8 - 11 év  6 - 9 év  5 - 7 év  4 - 6 év  3 - 5 év  2 - 4 év  1 - 3 év
 Karhossz  58,5cm-től  54 - 58 cm  50 - 54 cm  45 - 50 cm  41 - 44 cm  37 - 40 cm  35,5 - 37 cm  - 35 cm-ig
Lajkó Hangszer.hu 

 

Ha a lemért hossz valamelyik értékhatár tetejét súrolja, érdemes eggyel nagyobb méretű hegedűt választani, hiszen a kisebbet hamar ki fogja nőni a gyermek. Átlagosan egy bizonyos méretű hegedűn kb. 6 hónapig tud gond nélkül, kényelmesen tanulni.

A normál hegedű mérete 4/4. Az ennél kisebb hegedűk tulajdonképpen az egészes hegedű arányos kicsinyítése. Természetesen nem várható tőlük az egészes hangszer tónusa (általában ún. dobozhangjuk van), de minden másban megegyezik „felnőtt” társukkal és a kicsi gyerekeknek technikailag csak a kisebb méretű hangszeren lehetséges megtanulni játszani.

Az egyes hangszerméretekhez illeszkedő méretű vonók és hegedűtokok is kaphatóak, ugyanis csak akkor lehet rendesen a hangszeren játszani, ha minden méret stimmel!

Komplett hegedűkészleteinket ide kattintva tekintheti meg, melyek sokféle méretben kaphatóak biztonságos tokkal, vonóval és hegedűgyantával.